ZOBNE PASTE – NA KAJ MORAMO BITI POZORNI

10 november 2013

Zobne paste so kozmetični proizvodi, ki vsebujejo sestavine, s katerimi lahko izboljšamo ali ohranjamo zdravje ustne votline. V mnogih reklamah za zobne paste, kjer poročajo o delovanju sestavnih delov zobne paste, obstaja samo določena mera natančnosti in zanesljivosti teh trditev, ker  klinične raziskave teh tez potekajo le določen kratek čas. Poleg tega obstaja kljub velikemu številu raziskav zelo malo neodvisnih – nesponzoriranih s strani proizvajalcev.

Velika večina ljudi je danes zadovoljna z moderno fluoridno zobno pasto z srednjo vrednostjo abrazije za doseganje dobrega oralnega zdravja. Samo pri specialnih skupinah pacientov je koristno svetovati uporabo zobnih past s posebnimi sestavinami v njih.

Pranje zob je v večini kultur današnjega sveta sestavni del telesne higiene, večina pri tem uporablja zobne paste, saj lahko z njimi bolje odstranimo zobne obloge. Poleg tega zobne paste vsebujejo veliko število aktivnih komponent, s katerimi dosegamo različne cilje. Zobna pasta je v osnovi kozmetični izdelek, pri uporabi pa je potrebno imeti zagotovilo, da izdelek ne škoduje zdravju, saj lahko pride do nenamernega zaužitja, ki ne sme povzročiti zdravstvenih težav. Reklama za zobno pasto mora biti posneta tako, da lahko potrošnik prepozna reklamo kot reklamo za kozmetični proizvod  ter da ga ne zamenja za zdravilo.

 

Vir: Hellwig E.,2012. Zubne paste - na što bi stomatolog prilikom davanja preporuka trebao paziti?. Quintessence International (Hrvatsko izdanje). December 2012. Str.: 875-882