Zakaj je dobra ustna higiena pomembna? 1.del

06 marec 2017

Večina od nas se zaveda, da lahko slaba ustna higiena vodi do zobne gnilobe, bolezni dlesni in slabega zadaha, vendar pa lahko slaba ustna higiena vodi tudi do resnejših bolezni.

Alzheimerjeva bolezen

V letu 2010 so raziskovalci iz New York University (NYU) zaključili, da obstaja povezava med vnetjem dlesni in Alzheimerjevo boleznijo, po pregledu 20-letnega zbiranja podatkov.

Leta 2013 so raziskovalci iz University of Central Lancashire (UCLan), primerjali vzorce možganov 10 živih bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo z 10 možganskimi vzorci ljudi, ki niso imeli bolezni.
Analiza je pokazala, da so bile prisotne bakterije Porphyromonas gingivalis v možganskih vzorcih z Alzheimerjevo boleznijo, v vzorcih možganov ljudi, ki niso imeli Alzheimerjevi pa ne.  Zanimivo pri tem je, da je P. gingivalis običajno povezana s kroničnimi boleznimi dlesni.

Soavtor članka, Dr. Singhrao, pravi, da obstajajo zadostni znanstveni dokazi, ki kažejo, da so dve od treh bakterij, ki povzročajo bolezni dlesni, sposobne gibanja in so bile dosledno najdene v možganskem tkivu. Te premikajoče bakterije lahko vstopijo v možgane po dveh glavnih poteh. Ena od poti je po živcih, ki povezujejo možgane in korenine zob. Druga pot je posreden vstop v možgane prek krvnega obtoka.
Pri bolnikih s krvavečimi dlesnimi, pravi dr Singharo, bakterije vstopajo v krvni obtok vsakič, ko čistijo zobe ali celo ko jedo hrano.

Hipoteza je podkrepljena z nedavnih rezultati, da kemikalije, ki jih imunski sistem možganov sprošča v odgovor na P. gingivalis, dosežejo možgane in 'pomotoma' uničijo funkcionalne nevrone v območju možganov, ki so povezani s spominom.

Vir: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283649.php, 6.3.2017