Zakaj je dobra ustna higiena pomembna? 2.del

18 marec 2017

Večina od nas se zaveda, da lahko slaba ustna higiena vodi do zobne gnilobe, bolezni dlesni in slabega zadaha, vendar pa lahko slaba ustna higiena vodi tudi do resnejših bolezni.

Rak trebušne slinavke

Raziskava, ki je potekala na Harvard School of Public Health v letu 2007, je pokazala povezavo med boleznimi dlesni in rakom trebušne slinavke.

Raziskovalci še ne morejo potrditi ali so periodontalne bakterije vzrok ali posledica raka trebušne slinavke, dosedanje raziskave so za sedaj potrdile le povezavo med njima.

Raziskovalci iz Harvarda so zbrali podatke več kot 51 000 pacientov, podatke so zbirali od leta 1986 naprej. Ugotovili so, da so pacienti, ki so imeli zgodovino bolezni dlesni, imeli 64% več možnosti za raka trebušne slinavke, v primerjavi s pacienti, ki nikoli niso imeli bolezni dlesni. Še večji rizik pri teh pacientih je bil, če so pred kratkim izgubili zob.

Srčna obolenja

Raziskovalci University of Bristol in College of Surgeons in Dublin so leta 2008 ugotovili, da imajo pacienti s slabo ustno higieno in posledično krvavečimi dlesnimi večjo možnost za srčna obolenja. Povečano tveganje za srčna obolenja je posledica tega, da so bakterije iz ustne votline sposobne vstopiti v krvni obtok, se vezati na trombocite ter tvoriti strdke, ki motijo krvni obtok in lahko povzročijo srčni infarkt. Z zlepljanjem trombocitov skupaj se bakterije z njimi popolnoma obdajo. Ta trombocitni oklep ščiti bakterije pred napadi, ki jih povzročajo imunske celice in jih naredi manj občutljive na antibiotike.

 

Vir: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283649.php, 6.3.2017