Strah pred zobozdravnikom 1.del

19 november 2014

Strah pred zobozdravniki (dentofobija) lahko vključuje strah in izogibanje zobozdravstvu na splošno ali določnejši strah glede določenega zobozdravstvenega posega. Včasih problem ni fobija, temveč simptomi posttravmatske stresne motnje kot odziv na prejšnjo, travmatično izkušnjo pri zobozdravniku.

Več kot polovica odraslih Američanov doživlja anksioznost zaradi obiska zobozdravnika, čeprav je veliko manj takih, ki se tako rekoč v celoti izogibajo zobozdravstvenim posegom, popustij kvečjemu ob akutnem, bolečem zobobolu. Seveda je to zelo škodljivo za zdravje zob in brez rednega čiščenja in pregledov lahko pripelje do veliko hujših in bolečih posegov. Pri ženskah in otrocih se zobozdravstvena fobija pojavlja pogosteje kot pri moških.

 

Vzroki

Strah pred obiskom zobozdravnika se lahko razvije na več načinov. Najpogostejši je travmatična ali boleča izkušnja v preteklosti. Drugi dejavnik je osebnost zobozdravnika. Tudi brez bolečih izkušenj se pri mnogih razvije strah preprosto zato, ker se jim zobozdravnik zdi hladen, neoseben ali brezbrižen. Fobija se lahko pojavi tudi, če izveste za koga drugega s slabimi izkušnjami, ali zaradi strahu pred zdravniki nasploh. Pogosto se strah pred zobozdravnikom prekriva s strahom pred ujetostjo (saj morate nekaj časa sedeti na stolu, s katerega ne morete vstati) ali strahom pred izgubo nadzora (saj popoln nadzor prepustite zobozdravniku, sploh ko ste pod vplivom anestezije). Včasih se pojavi tudi strah pred tem, da bi se prepustili učinkom anestetika.

 

Povzeto po:  Bourne J.,  E., 2014. Anksioznost in fobije. 1. izdaja. Ljubljana : Modrijan, 260-262.

Zadnja sprememba: 22. december 2014 6:29