Skrb za ustno zdravje matere in malčka, V&O 2.del

02 februar 2019

V: Ali lahko moje ustno zdravje vpliva na ustno zdravje otroka?

O: Da, znano je, da so materina usta najpogostejši vir prenosa bakterij, ki povzročajo karies, v otrokova usta. Ob rojstvu otrok teh bakterij nima; z njimi se »okuži« pozneje, vendar običajno že v zgodnjem otroštvu. Zdaj vemo, da je verjetnost, da otrok ne bo imel kariesa zgodnjega otroštva, veliko večja pri materah z zdravo ustno votlino kot pri tistih, ki imajo aktivne kariozne spremembe. Odločitev, da boste med nosečnostjo vzdrževali svojo ustno votlino zdravo, je tudi odločitev za zaščito otrokovega ustnega zdravja.

V: Kdaj moram svojega otroka prvič peljati k zobozdravniku?

O: Priporočljivo je, da otroka prvič peljete k zobozdravniku, najbolje k specialistu za otroško in preventivno zobozdravstvo, v starosti od šest do dvanajst mesecev, torej še pred prvim rojstnim dnem. Lahko pa ga tudi vzamete s seboj, ko boste šli sami na pregled, da se otrok seznani z okoljem zobozdravniške ordinacije, vendar se o tem najprej posvetujte s svojim izbranim zobozdravnikom.

V: Kdaj bodo mojemu otroku izraščali prvi zobje?

O: Vaš otrok bo začel dobivati prve zobe verjetno pri starosti okrog šest mesecev, čeprav nekaterim otrokom izrastejo že prej, nekateri pa jih v starosti dvanajst mesecev še nimajo. Vseh dvajset mlečnih zob bo izrastlih, ko bo otrok star okrog dve leti. Stalni zobje bodo izraščali med šestim in štirinajstim letom starosti.

 

Vir: Zloženka »Skrb za ustno zdravje matere in malčka«, Odbor za zobozdravstvo, Zdravniška zbornica Slovenije, Marec 2014