Skrb za ustno zdravje matere in malčka, V&O 1.del

24 november 2018

V: Ali moram med nosečnostjo obiskovati svojega zobozdravnika?

O: Da, praviloma ga je treba obiskati vsakih šest mesecev, zaradi hormonskih sprememb pa ustno zdravje pri nekaterih ženskah v obdobju nosečnosti zahteva več pozornosti. Morda boste opazili, da so dlesni bolj nagnjene h krvavenju. Hormonske spremembe namreč povečajo odziv obzobnih tkiv na bakterije v zobnih oblogah (plaku), ki povzročajo vnetje dlesni. V takšnih primerih vam bo pomagal vaš zobozdravnik, predvidoma predvsem z nasveti za temeljito ustno higieno.

V: Je zobozdravniška oskrba med nosečnostjo varna?

O: Da. Pri običajni zobozdravniški oskrbi ni pričakovati težav. Podobno kot na drugih področjih medicine, pa je z zdravljenjem najbolje počakati na čas po porodu, če je to mogoče.

V: Ali nosečnost lahko slabo vpliva na zobe?

O: Ne. Govorice o pomanjkanju kalcija zaradi nosečnosti in o tem, da na vsakega otroka izgubimo po en zob, so popolnoma neutemeljene.

V: Kaj pa prehrana med nosečnostjo?

O: Nekatere ženske izkusijo t.i. jutranjo slabost, zaradi česar rajši jedo po malem in pogosto. Poskusite se izogibati hrani s sladkorjem, saj je vedno pomembno, da ste pozorni na to, kaj in kako pogosto jeste in pijete. Z uravnoteženo prehrano in rednimi obroki lahko izboljšate tako svoje splošno zdravje kot zdravje svojih zob.

 

Vir: Zloženka »Skrb za ustno zdravje matere in malčka«, Odbor za zobozdravstvo, Zdravniška zbornica Slovenije, Marec 2014

Zadnja sprememba: 06. februar 2019 9:29