Obisk nosečnice v zobozdravstveni ordinaciji 1.del

07 marec 2014

Vprašanja povezana z nosečnostjo in zobozdravniškimi posegi so zelo pogosta s strani bodočih mamic. Dobra preventiva – torej čiščenje ter vzdrževanje ustne higiene in redni pregledi pri zobozdravniku niso samo varni, temveč so zelo priporočljivi za nosečnico!

Porast hormonov med nosečnostjo lahko povzroči otekanje ter krvavenje dlesni, zastala hrana med zobmi pa lahko povzroči večjo iritacijo dlesni kot normalno. Preventivno zobozdravniško delo med nosečnostjo je tako bistveno, da preprečimo oralne infekcije kot so obolenja dlesni, saj so povezali obolenja dlesni z prezgodnjim rojstvom otroka.

Zobozdravniški posegi kot so popravljanje kariesov ter delanje plomb in endodonsko delo se opravljajo z namenom, da se zmanjša možnost razvoja infekcije. Za take posege je idealno drugo tromesečje nosečnosti. V tretjem tromesečju nosečnosti je namreč lahko problematično to, da ima lahko nosečnica težave z ležanjem na zobozdravniškem stolu – hrbtu- dalj časa. Najbolj varno za nosečnico in plod pa je, da vse posege, ki jih ni potrebno opraviti takoj in ne povzročajo večje grožnje za razvoj infekcije, opravimo po rojstvu otroka. Vendar pa kljub temu lahko tekom nosečnosti pride do stanja, ko je čiščenje ali zdravljenje zobnih kanalov ali pa ekstrakcija zoba neizbežna. Posegi kot so: beljenje zob ali drugi kozmetični posegi naj se odložijo in se opravijo po rojstvu otroka, tudi če je tveganje za povzročitev škode plodu majhna.

 

Vir: http://americanpregnancy.org/pregnancyhealth/dentalwork.html 7.3.2014

Zadnja sprememba: 10. marec 2014 12:33