Ali je potrebno nitkati in uporabljati medzobne krtačke? 2.del

29 oktober 2018

V ustih imamo lahko med zobmi različne zobne kontakte, od zelo tesnih, pa do velikih razmakov. Kako naj se potem pravilno odločim?

Odločimo se glede na razpoložljiv prostor. Če imamo tesno stanje, pri katerem z medzobno krtačko ali navadno nitko ni možno očistiti kontakt ter nam ustrezajo samo tanke zobne nitke, potem se odločimo za le te. Če imamo med vsemi zobmi precej razmaka in imamo občutek, da z zobno nitko ne uspemo zadovoljivo očistiti medzobnih prostorov, potem se odločimo za medzobne krtačke. Pri tem moramo biti pozorni, da izberemo medzobne krtačke ustrezne velikosti. Najbolje je, da prvič poskusimo različne velikosti in ugotovimo katere ustrezajo našim medzobnim prostorom, ter nato uporabljamo velikosti, ki so nas primerne.

Če imate fiksnoprotetične kontrukcije (˝mostičke˝) ali fiksni ortodontski aparat se priporoča  uporaba posebej prilagojenih zobnih nitk, katerih začetni del je trši, da lahko nitko uvedemo v medzobni prostor, nato pa ima nitka, širši, mehkejši del, s katerim lahko potem zadovoljivo očistimo medzobni prostor.

Paziti moramo, da si s pripomočki ne poškodujemo dlesni in medzobnih papil. Medzobna papila pravilom izpolnjuje medzobni prostor. Če bomo tesen medzobni prostor poskušali očistiti s široko medzobno krtačko se nam lahko kaj kmalu zgodi, da si bomo s krtačko ranili medzobno papilo, jo poškodovali, ob dolgotrajnem draženju le te pa lahko pride do umika papile, kar je estetsko neugodno. Torej, bistvena je pravilna izbira pripomočka glede na vsak medzobni prostor.

Kaj se zgodi, če zanemarimo čiščenje medzobnih prostorov?

Kot že omenjeno, na začetku pride do vnetja dlesni, gingivitisa. Če ne ukrepamo, se vnetje širi naprej, na obzobna tkiva, kar pomeni da lahko sčasoma pride do parodontitisa, vnetja vseh obzobnih tkiv.

Poleg krvavitve dlesni lahko opazimo simptome kot so povečano majavost zob, slab okus v ustih, lahko tudi okus po gnoju in slab zadah. Zobje lahko izgledajo kot da so preveč izrasli, saj se dlesni zaradi vnetja lahko umaknejo pri čemer pride do razgaljenja zobnega vratu, čez čas pa tudi zobne korenine.

Nekateri procesi so nepovratni, saj nam dlesen nikoli ne bo ˝zrasla nazaj˝, zdravljenje parodontitisa pa je zahteven in dolgotrajen postopek, ki nam žal ne omogoča vrnitve na začetno stanje.

Čiščenje medzobnih prostor torej ni nepotreben in odvečen del ustne higiene ampak predstavlja zelo pomemben del le te.