Ali je potrebno nitkati in uporabljati medzobne krtačke? 1.del

29 september 2018

Če si temeljito umijemo zobe z zobno krtačko in zobno pasto, čemu je potrebna potem še uporaba zobne nitke ali medzobne krtačke?

Namen nitke in medzobne krtačke je, da si očistimo ploskve, ki z zobno krtačko niso dosegljive. To so ploskve, med dvema sosednjima zoboma. Med zobmi je prisoten medzobni kontakt, pod njim, v smeri proti dlesni, pa imamo prostor, kjer se radi zadržujejo ostanki hrane. Če teh ostankov hrane ne odstranjujemo, predstavljajo le ti idealno okolje za zbiranje bakterij. Po določenem času ti ostanki hrane mineralizirajo, tako da jih z nitko ali medzobno krtačko več ni mogoče odstraniti, potreben je obisk zobozdravnika, ki nam ostrani zobni kamen.

Zakaj pa je ta hrana, ki nam zastaja v medzobnih prostorih sploh problematična?

Zaradi posledic dolgotrajne prisotnosti oblog v tem prostoru. Ob dolgotrajni prisotnosti oblog in posledično namnožitvi bakterij zaradi ugodnega okolja, pride v začetni stopnji do vnetja dlesni – gingivitisa. Značilen znak je krvavenje dlesni. Dlesni najpogosteje krvavijo med umivanjem zob, lahko pa tudi spontano. Pri kadilcih je dostikrat ta simptom manj izrazit. Dlesni se lahko razlikujejo od normalnega izgleda (svetla rožnata barva), lahko so povečane, rdečkaste do živo rdeče in ob pritisku krvavijo. Vnete dlesni lahko krvavijo tudi ob ščetkanju, nitkanju ali uporabi zobne krtačke. Pomembno je, da se tega ne prestrašimo in s postopki čiščenja ne prenehamo. Ob vestnem čiščenju se bo vnetje dlesni namreč umirilo in posledično se bo umaknilo tudi krvavenje.

Na trgu je polno različnih produktov, katere produkte naj uporabim?

Poznamo običajne zobne nitke, tanjše zobne nitke, nitke za protetične konstrukcije ali fiksne ortodontske aparate (npr. ˝Oral B Superfloss˝), zobne nitke na držalih, medzobne krtačke itd.