Šolarji

Otroci od 6. do 14. leta starosti.

šolarji

Prehrana

Otroci naj jedo raznovrstno in zdravo hrano. Otroku omogočite redne obroke in ga ne navajajte na »hitro« hrano. Čim manj sladkega! Pije naj vodo.

Higiena

Z odhodom v šolo začnejo stalne zobje menjati mlečne zobe, okoli 12. leta starosti pa zamenjajo vse. Tako za mlečne kot stalne zobe morate dobro skrbeti. Umivajte jih najmanj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer, in po vsakem obroku. Če jih nimate možnosti umiti, jih vsaj izplaknite z vodo. Pri umivanju je pomembna pravilna tehnika krtačenja. Z njo vas seznani zobozdravnik, ustni higienik ali medicinska sestra.

Sanacija

Na zobeh se lahko pojavi karies, vnamejo se dlesni, neizpadli mlečni zobje lahko ovirajo izrast stalnih zob, zato so lahko prizadete tudi zobne korenine. V šolskem obdobju so neredke poškodbe zob zaradi nezgod. Pokažejo se morebitne čeljustne nepravilnosti, katere naprej obravnava ortodont. Zalivke so amalgamske ali iz sodobnih materialov v barvi zoba. Z lasersko diagnostično napravo diagnopen lahko natančno pregledamo zobe in ugotovimo karies na težje dostopnih mestih ali tam, kjer s klasičnim pregledom ne moremo natančno določiti, ali gre za karies ali samo za zabarvanje zoba.

Preventiva

Fluoriranje zob, zalivanje fisur (zaščita v jamicah zob, ki preprečuje zastajanje hrane in zmanjša možnost okvare zob), poduk o higieni in prehrani, redna kontrola in pravilno čiščenje zob.