Odrasli

Odrasli od 20. do 60. leta starosti.

odrasli

Prehrana

Prehrana naj bo raznovrstna in uravnotežena, obroki pa redni. Med dnevnimi obroki zaužijte sadje ali zelenjavo. Priporočamo zmerno uporabo soli, sladkorja in začimb.

Higiena

Higiena mora biti dobra. Zobe čistimo najmanj dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Če imate možnost, priporočamo čiščenje zob po vsakem obroku. Pomembna je pravilna tehnika krtačenja in redna uporaba zobne nitke. Pri večjih medzobnih razmikih se lahko uporabljajo posebne medzobne krtačke. Natančna navodila vam da zobozdravnik, ustni higienik ali sestra. V primeru fiksnega zobnega aparata, mostička ali kakšnega drugega protetičnega nadomestka so načini vzdrževanja še bolj posebni. Profesionalno čiščenje zobnih lokov in odstranjevanje kamna opravi zobozdravnik ali zobni higienik. Enkrat na leto priporočamo profesionalno čiščenje zob. Visoka estetika in bleščeči zobje se lahko dosežejo s peskanjem zob. S peskanjem se odstranijo zobne obloge, ki nastanejo zaradi pitja kave, uživanja pravih čajev in kajenja.

Sanacija

Z estetskimi belimi zalivkami saniramo zobe, prizadete s kariesom, oz. nadomestimo stare, izrabljene zalivke. Obravnavajo se bolezni v območju zobnih korenin, zdravijo se dlesen in paradontalna obolenja (vnetja, odmiki dlesni, žepki ...). V tem obdobju je čas, da ste pozorni na nabiranje zobnih oblog (kamna) in njegovo odstranjevanje. Zobni kamen je najpomembnejši vzrok za propad dlesni, obzobnih tkiv in pojav majavosti zob, posledice pa se največkrat pokažejo šele v poznem življenjskem obdobju. Izguba zob se rešuje protetično v fiksni ali snemni obliki. Prevleke so lahko kovinsko- keramične, polno keramične ali fasetirane. Keramične prevleke iz sodobnih materialov izvrstno posnemajo naravni zob in nudijo visoko estetiko. Tudi zdaj ni prepozno urediti napake v medčeljustnih odnosih, »krivih zob« ... in se odločiti za zobni aparat.

Preventiva

Enkrat na leto redna kontrola pri zobozdravniku, poduk o ustni higieni, redno odstranjevanje zobnih oblog (kamna).