Malčki

Obdobje od dopolnjenega prvega leta starosti do vstopa v šolo.

malčki

Prehrana

Otroci naj uživajo čim bolj pestro in uravnoteženo hrano, veliko sadja, čim manj sladke in »lepljive« hrane, kot so npr. čips, smoki, čokoladne kroglice za v mleko, bomboni, pijejo naj vodo, negazirane pijače ali nesladkan čaj. Ponudite jim trdo hrano – jabolka, korenje, skorjico kruha. Čim več naj grizejo.

Higiena

Po dopolnjenem drugem letu starosti so v ustih že vsi mlečni zobje. Zobe čistite najmanj dvakrat dnevno, zaželeno pa je po vsakem obroku. Nikoli ne spustite umivanja pred spanjem! Otrok po umivanju zob pred spanjem ne sme nič več jesti ali piti, razen vode. Otroku še vedno vi umivajte zobe! Ne prepustite umivanje zob otrokom. Lahko jih navajate, da si sami očistijo zobe, vendar preglejte in popravite tam, kje je še potrebno. Uporabljajte zobno pasto za mlečne zobe.

Sanacija

Redno prihajajte na kontrolne preglede k zobozdravniku. Otrok se bo navadil na zobozdravniški tim in ordinacijo, sprejemal bo skrb za zobe kot »pomembno« stvar, hkrati bodo njegovi zobje pod nadzorom. V tem obdobju se lahko pojavijo karies (zobna gniloba), vnetje dlesni, deformacija ugriza in čeljusti zaradi razvad ali dednih predispozicij. Pazite na razvade! Dudo in stekleničko ponudite čim manjkrat in ju ukinite do drugega leta starosti. Sesanje prsta je lahko huda nadloga: kako otroka odvaditi? Enoznačnega odgovora ni, saj imamo vztrajnega nasprotnika: prst, ki je vedno tu! Enostavne rešitve ni.

Otroci lahko dobijo prve »zvezdice«, ki jih prav ponosno kažejo prijateljem in prijateljicam v vrtcu. Mlečni zobki so lahko tudi močneje prizadeti, zato ni dovolj le saniranje z zalivko. Sledi obravnava celega zoba in njegovih kanalov. Močno načete zobe puščamo čim dlje v ustih, ker nam hranijo prostor za stalne.