Dojenčki

Obdobje od 0 do 12 mesecev.

dojenčki

Prehrana

Dojenje je najbolj uravnotežen vir prehrane po rojstvu in nudi najboljšo zaščito pred infekcijo in alergijami v ustni votlini. Ko dojenje ni več mogoče, hranite otroka z mlekom v prahu. Na trgu je mleko različnih proizvajalcev, zato otroku poiščite mleko, ki mu najbolj ustreza. Pri šestem mesecu starosti začnite dodajati sadne, zelenjavne, mesne in druge mlečne obroke, ki počasi nadomestijo dojenje oz. mleko. Po dopolnjenem prvem letu lahko otrok že uživa obroke, ki jih jedo drugi družinski člani. Ne pretiravajte s soljo in z začimbami. Pomembno je, da otroku ponujate čim manj sladkih pijač in sladkarij. Navadite ga piti vodo! Prvi zobki so že tu in otroku manj pasirate hrano, jo sekljate in pustite, da otrok grize in žveči. S tem spodbujate rast in razvoj čeljusti.

Ustna higiena

Prvi zob izraste okoli šestega meseca starosti, do drugega leta pa vsi mlečni zobje. Vseh mlečnih zob je 20. Čas izraščanja je povprečno od šestega meseca do drugega leta starosti, možna so posamezna odstopanja, ki niso redka, so pa povsem normalna. Ko so prvi zobki v ustih, jih je treba začeti čistiti. Na začetku jih lahko umijete z gazo, ki jo ovijete okoli prsta in podrgnete po zobeh, ali z gumijastimi naprstniki in še drugimi pripomočki za prva čiščenja. Pomembno je, da so zobje čisti. Kmalu lahko začnete uporabljati prve prave krtačke.

Prvi obisk zobozdravnika?

Ko so prvi zobki izrasli, je že čas za obisk pri zobozdravniku. Ta bo otroka pregledal in dal podrobna navodila in nasvete o skrbi zob vašega dojenčka.